Gençlik ve Spor Bakanlığı - page 331

326
KAMP LİDERLİĞİ
Yemeği Paketleme
Herhangi bir kamp türünde, özellikleyürüyerekyapılanlarda, soğutucugerektirmeyip
ağır ve yer kaplayıcı da olmayan yiyeceklerle menü planlamak hem kamp liderleri
hem de kampçılar için oldukça zordur. Marketten alınmış paketli malzemeler
zorlu yolculuk koşullarına dayanamayabilir, yırtılabilir veya bu paketlerin sivri
köşeleri olabilir. İhtiyacınız olan miktarı tam olarak karşılayamıyor olabilir. Aşırı
yük ve ağırlığı ortadan kaldırmak için ihtiyacınız olan her gıdayı, her bir öğünde
kullanılacak miktarlarda paketleyin. Gıdaları paketlerken hazırlama talimatlarını da
koymayı unutmayın.
Yarı sıvı sayılan şerbet, yerfıstığı yağı, reçel, bal gibi malzemeleri kamp malzemesi
mağazalarında bulabileceğiniz, yeniden doldurulabilir, ağzı geniş, sıkmalı tüplere ya
da plastik şişelere koymak uygun olacaktır. Fırınlama özelliği olan hafif alüminyum
kaplar da kullanılabilir. Diğer paket alternatifleri de eski plastik şişeler, evlerde
kullanılan plastik buzdolabı kaplarıdır.
Kuru maddeleri dayanıklı plastik torbalara koyun, sıkıştırarak fazla havayı alın ve
en üstünden bağlayın. Un ve şeker gibi küçük tanecikli maddeleri çift ambalajlama
yaparak paketlerin yol şartlarına uygun hâle geldiğinden emin olun. Keçeli
kalemle her paketin üzerine içindeki gıdanın ne olduğunu, miktarını, hangi öğünde
kullanılmasının planlandığını yazın. Yazılı tarifleri şeffaf torbaların içine koyarsanız
yemek hazırlarken okuması kolay olur. Kurabiyeleri, bisküvileri, çorbaları ve
pastaları planlarken, yola çıkmadan önce tüm kuru malzemeleri karıştırın ve üzerine
etiket yapıştırdığınız plastik kaplarda paketleyin. Bu işlem gerekli kap sayısını
azaltır ve sizi yolculuk esnasında malzemeleri ölçüp karıştırma gerekliliğinden
kurtarır.
Cam şişeler ağır ve kırılabilirdir, bu yüzden malzemeleri, daha önce satın aldığınız
ürünlerden kalan ya da kamp malzemeleri satan dükkânlardan elde edebileceğiniz
geniş ağızlı ya da çevirmeli kapaklı plastik şişelere ya da alüminyum kaplara koyun.
Kalıp şeklindeki sert peynirler iyi paketlenmişse buzdolabı olmadan taze kalabilir.
Her bir porsiyonu, peynirin etrafına hafifçe bastırılmış iki ya da üç peynir
ambalajına sarın. Her paketi, eritilmiş parafinin içine hızlıca daldırın böylelikle
koruma yöntemi sağlamış olursunuz. Diğer nesnelerin parafin kalkanını kırmalarını
önlemek amacıyla bu paketleri sert bir kutuya koyun. Peynirin kenarlarında küf
meydana gelebilir ancak bu penisilinin zararsız bir şeklidir ve kesilip atılabilir.
Hemen kullanmayacaksanız, peynire elinizle dokunmaktan kaçının. Plastik bir
poşetle peynire dokunun böylelikle derinizdeki bakteriler peynirin üzerinde yuva
yapmaz.
Baharatlar ve diğer aromalar yiyeceğe tat ve lezzet verme konusunda mucizeler
yaratabilir. Dikkatlice seçilmiş birkaç tanesini yanınıza alabilirsiniz. Tuz, nemi
emdiği için, teneke kutularda bulundurulursa önünde sonunda pas tutar. Bu yüzden
hem tuzu hem de karabiberi mağazalardan alabileceğiniz özel plastik şişe veya
kaplarda ya da tuzluklarda muhafaza edin.
Seyahatlerde tek bir öğün için kullanılacak tün poşetleri daha büyük tek bir torbaya
koyun ve bu torbanın üzerine hangi öğünde kullanılacağını yazın. Sonra bu öğün
torbalarını aynı gün kullanılacak tüm öğünleri bir araya getirecek şekilde daha büyük
bir torbanın içine yerleştirin ve üzerine hangi gün kullanılacağını yazın. Sonra da
bütün gıda torbalarını, ilk gün kullanacağınız en üstte olacak şekilde sırayla yiyecek
torbasına ya da çuvalına doldurun.
Uzun bir yolculuğa çıktığınızda, yol üzerindeki marketlerden alabileceğiniz taze
1...,321,322,323,324,325,326,327,328,329,330 332,333,334,335,336,337,338,339,340,341,...374
Powered by FlippingBook