329
KAMP LİDERLİĞİ
Tavada az yağ ile ızgara yapmak kısık ateş gerektiren daha sağlıklı bir kızartma
şeklidir. Önce tavaya az miktarda yağ dökün, tavanın yüzeyi yiyeceğin yapışmasını
engelleyecek şekilde yağ ile kaplandıktan sonra yağın fazlasını geri dökün. Eti
birkaç kez çevirerek pişirin.
Izgara yapmak, yanan kömürden gelen ısıya doğrudan maruz bırakarak pişirme
yapmak demektir. Izgara yapmak için, pişirmeye başlamadan epey önce sert
odunlarla bir ateş yakın ve bu ateşin tüm odunlar köz oluncaya kadar yanmasını
sağlayın. Etin iki tarafının da iyice dağlanması için önce alevlerin üzerine tutun ve
sonra da közün üstüne getirerek pişmesini bekleyin. Et pişerken dikkatlice izleyin.
Yağın aleve damlamamasına dikkat edin çünkü tutuşabilir ve eti yakabilir. Reçineli
ve ağır kokulu odunlar kullanmaktan kaçının, bunlar etin tadını bozabilir.
Kırda pişirme
herhangi bir ocak ya da malzeme olmadan kömürde ya da közde
pişirmedir. Tandır benzeri bir ateş çukurunun içinde ya da yiyeceği bir çöp veya dal
parçasına geçirerek de pişirilebilirsiniz. Bu şekilde yapılan yemek eğlenceli olabilir,
servis edeceğiniz birçok çeşit yemek bulabilirsiniz.
Pişirme Teknikleri ve Dışarıda Pişirilebilecek Yemek Tarifleri
Tek tencere öğünleri
bir tane pişirme kabında pişen, tek başlarına bir öğün olabilen
yahni ya da türlü gibi yemeklerden oluşur. Genelde makarna, pilav, patates ya da
eriştenin kurutulmuş sebzelerle ve sevdiğiniz baharatlarla pişirilmesidir. Pilav,
ekmek ya da krakerin üzerinde sıcak olarak servis edilir. Bunlar için iki örnek şu
şekildedir:
1. İrlanda Yahnisi (5 kişilik)
•
5 adet dilimlenmiş soğan
•
Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
•
5 patates
•
Arzu edilen diğer sebzeler (havuç gibi)
•
Tuz ve karabiber
Bir pişirme kabı içinde az miktardaki yağı ısıtın, soğanları ve eti kahverengileşene
kadar kavurun. Üstünü örtecek kadar soğuk su dökün ve kaynatmaya bırakın. 1,5
saat kadar pişirin. Patatesleri ilave edin ve yumuşayana kadar yavaşça pişirin.
Lezzet vermesi için baharat ilave edin.
2. Sebzeli peynirli pastırma (5 kişilik)
•
6 dilim pastırma
•
2 dilimlenmiş soğan
•
100-150 gr dilimlenmiş peynir
•
2.5 konserve kutu doğranmış domates (600 gr)
•
2.5 konserve kutusu mısır (600 gr)
•
Tuz ve karabiber
Pastırma ve soğanları kahverengileşene kadar kızartın ve yağın bir kısmını dökün.
Domates ve mısırları ekleyerek kaynamaya bırakın. Peyniri ekleyin ve eriyene
kadar yavaşça pişirin. Baharatlarını ilave edin.
Şiş ile pişirmelerde metal bir şiş kullanın veya 50 – 60 cm uzunluğundaki bir yaş dal