Gençlik ve Spor Bakanlığı - page 335

330
KAMP LİDERLİĞİ
parçasını soyun ve ucunu sivriltin. Reçineli ağaç dalları ve söğüt dalları kullanmayın,
yiyeceğin tadını bozabilir. Eğer ağaç şişin uygunluğu konusunda şüpheleriniz varsa
odunu soyun ve ısırın. Alevde değil, közde pişirin. Şişi, çatal uçlu iki sopanın ya da
taşların üzerine koyup destekleyebilir ve elle tuttuğunuz ucunu da bir taş veya başka
bir ağır maddenin altına koyup dengeleyerek bırakabilirsiniz.
Bu tarz pişirme için tercih edilenlerden bazıları şunlardır:
3. Ekmek Büklümü
Normal bir bisküvi karışımına yapışkan hâle gelinceye kadar su ekleyin, 1–2 cm
kalınlığında yuvarlayın. 5 cm uzunluğunda parçalara ayırın. Başparmağınızın
boyutunun yaklaşık iki katı büyüklüğünde olan bir ağaç çubuğunun kabuğunu
soyun ve bu çubuğu ısıtıp unlayın sonrada hazırladığınız hamur parçalarını bu
çubuğun etrafına spiral şeklinde sarın. Spiralin şeritlerinin arasında hafif bir aralık
kalmasına dikkat edin. 10-15 dakika kadar közlerin üzerinde fırınlayın ve çevirin,
her tarafının da eşit bir şekilde fırınlandığından emin olun. Çubuğu çıkardığınızda
bir tarafı kapalı bir silindir hâline gelecektir. Reçel, jöle veya peynir doldurarak
tüketebilirsiniz.
4. Sosisli Rulolar:
Sosisleri şişe geçirerek pişirin ve bunları hamur ile kaplayarak yeniden pişirin.
5. Amerikan Şiş Kebabı:
500 gr ince doğranmış sığır eti
İyice ufalanmış ¾ fincan mısır gevreği
1 yumurta
Soğan(arzu edilirse)
Tuz ve karabiber
Malzemelerin hepsini karıştırın ve soyulmuş şişin sonuna doğru ince porsiyon
hâlinde sarın ve sıkıştırıp yapışmasını sağlayın. Yavaşça kömürlerin üstünde
kızartın ve sıklıkla döndürün ve rulo şeklinde servis edin. Bazıları et şişe konduktan
sonra üstüne gevrek koymayı tercih ederler ve böylece dışı panelenip bir tür ekmek
kabuğu şeklini alır.
6. Şiş Kebaplar:
Şişin ucuna bir dilim pastırma yerleştirin, sonra değişimli olarak 2 cm’lik biftek
veya tavuk parçaları, soğan dilimleri, küçük domatesler, yeşilbiberler ve arzu
edilirse başka yiyecekleri şişe takın ve sonuna da bir dilim pastırma takın. Eti az
pişmiş isterseniz bu yiyecekleri birbirine çok yakın yerleştirin. Pastırma, şiştekileri
yağlayıp lezzetlendirecektir. Aşamalı ısılarla közde ızgara yapın. Şiş kebap ismi
Türkçeden gelmektedir.
7. Hurma Şiş Kebap:
Çekirdeği çıkartılmış hurmaları şişe dizin ve közün üzerinde hafifçe pişirin
Külde ya da közde pişirmenin sırrı, pişirmeye başlamadan epey önce sert odunlardan
bir ateş yakmak ve yakacakların tamamen köz hâline gelmesini beklemektir. Tüm
odunlar köz hâline gelince, közler ateşten çekilerek başka bir yere aktarılır ve
gerektiğinde kullanılmak üzere yeni odunlar ateşe konularak köz hâle gelmeleri
sağlanır. Böylelikle ocağın bir tarafında pişirme yapılacak közler, diğer bir tarafında
ise köz takviyesi için yakılan odun ateşi olmuş olur. Yaban havucu ve şalgam,
1...,325,326,327,328,329,330,331,332,333,334 336,337,338,339,340,341,342,343,344,345,...374
Powered by FlippingBook