333
KAMP LİDERLİĞİ
Ağır dökme demirden yapılmış
Hollanda fırını (güveç tenceresi)
(şekil 26.3)
birçok insanın tercihidir. Bunun içinde fırınlama, kavurma, kızartma, ızgara ya da
kaynatma işlemi yapabilirsiniz. Evinizde bu fırınla istediğinizi yapabilirsiniz. Isıyı
yansıtan kutu tipi yansıtaç fırının aksine, Hollanda fırını ısıyı yavaş yavaş ve sürekli
olarak emer ve uzun süre sıcak kalır. Dışarıda kullanırken Hollanda fırınının altına
közleri koyacak mesafe sağlayan kısa ve kalın ayakları ve üzerine köz koyarak
üstten ısıtmanıza müsaade edecek şekilde sıkı kapanabilen, ağır ve kenarları bu
közü tutacak biçimde dışa bükük bir kapağı vardır. Ağır ve sıkıca kapatılabilen
kapak, ısıyı uzun süre korur ve yemeğin suyu ve tadı içinde kalır. Fırının altındaki
közün fırına değmemesine dikkat edin yoksa yemeği yakabilir. Fırını taşımak
için metalden yapılma sağlam bir kulpu vardır. Fırınların çapları 25 cm ila 35 cm
arasındadır. Uzun bir yolculukta bu fırını taşımak istemeyebilirsiniz ancak kampta
ya da bir kano yolculuğunda kullanmaktan keyif alabilirsiniz.
Hollanda fırınıyla yemek pişirmenin ilk adımı közlerin hazırlanmasıdır. Isı dağılımı
bu fırınlarda önemlidir. Közleri fırın kapağının üzerinde, kapak kenarındaki üst
çıkıntıya yakın bir yere birbirlerine değecek kadar yakın aralıklarla yerleştirin.
Fırının altına ise közleri mümkün olduğunca tabana yakın ama değmeyecek şekilde
ve köz katmanı 2-3 cm kadar tencerenin dışına taşacak biçimde yerleştirin. Yiyeceğe
bakmak için kapağı kaldırmaktan kaçının. Her kapak açma pişirme süresini 5-10
dakika uzatacaktır. Aşağıda Hollanda fırınıyla pişirilebilecek üç yemek örneği
göreceksiniz:
18. Güveçte Rosto
Güvece yağı koyun. Rostonun her tarafını kuvvetli ateşte dağlayın ve güvecin içine
yerleştirin. Yemeği ateşten indirmeden yarım saat kadar önce havuç, turp, soğan,
patates gibi sebzeleri güvece ilave edin. Bu, yemeğin lezzetli olmasını sağlar. Arzu
edildiğinde, güvecin dibinde kalan koyu et suyu başka yemeklerde de kullanılabilir.
2,5 kiloluk bir etin pişirme süresi yaklaşık 3 saattir. Orta ateşte, daha fazla süreyle
pişirdiğinizde, her büyüklükteki et parçası yumuşak ve lezzetli hâle gelir.
19. Fırınlama
Fırınlama, Hollanda fırınında pişirmenin bir özelliğidir. Önce süt, yağ ve un
karışımıyla hamur hazırlayın. Karışımı Hollanda fırınına dökmeden önce fırını
iyice yağlayın. Eğer meyve pastası hazırlayacaksanız meyveyi fırına koyun ve
üzerine karışımı dökün. Közün ¾’ünü kapağın üstüne koyun, geri kalanının fırının
altına ama temas etmeyecek şekilde yayın. Pişip pişmediğini anlamak için, fırının
kapağını kaldırın ve pastanın ortasına doğru çatal ya da ince bir dal sokun. Eğer
çatal veya dal temiz çıkarsa, pişirme süreci tamamlanmıştır.
20. Lazanya
•
1 kutu lazanya
•
½ litre sarımsaklı, baharatlı domates sosu
•
1 kilo kıyma
•
700 gr mozzarella peyniri
•
Daha fazla lezzet katmak için baharatlar (sarımsak, tuz, karabiber, kekik)
İnce bir tabaka hâlinde kıymadan başlayarak tüm malzemeleri kat kat yerleştirin.
Kıyma tabakasının üzerine sırayla sos, lazanya, peynir ve baharatları yerleştirin.
Bu sıra ile katlar tencerenin üstüne ulaşıncaya kadar devam edin. Hollanda fırınının
kapağını kapatın ve közlerin ortalama yarısı kapağın üstünde yarısı da altında olacak