321
KAMP LİDERLİĞİ
BÖLÜM 26
YİYECEKLER VE DIŞARIDA
YEMEK PİŞİRME
Bir kampta ne kadar eğlenilirse eğlenilsin, hiçbir şey dışarıda pişirilmiş lezzetli bir
yemeğin yerini tutamaz. Marketlerde her türlü seçenek varken, yemeklerin monoton
ve yavan olması için de bir neden yoktur. Tüm ihtiyaç duyulan şey biraz hayal gücü,
öngörü, planlama ve dışarıda yemek pişirmeye yönelik iyi bir yemek tarifi kitabıdır.
Ana kamp alanı ya da yakınlarında iseniz, yeterli zaman ve stokunuz varsa özenli
ve detaylı yiyecekler ile buna uygun pişirme yöntemleri, iyi bir seçim olabilir.
Ancak uzun seyahatler, minimum aletle, çabuk hazırlanan basit yiyeceklere bağımlı
kalmanızı gerektirir. Yahni ya da diğer tek porsiyonlu öğünler bu tür gezilerde
oldukça yaygındır.
Genç kampçılar, kamp alanında paketleyip, yanlarına alıp dışarıda tüketmek üzere
sandviç, meyve ve soğuk içecekler gibi basit bir öğle yemeği planlayarak yola
koyulabilirler. Bir sonraki adım ise akşam yemeği için dışarıda tek kap yemek
pişirip sonra da etin ve sebzenin beraber pişirildiği alüminyum folyo menüsü ile
davam etmek olabilir. Odun kömürü ile pişirmek, ilkel bir ortamda yemek pişirme
yöntemlerinin tümünü kapsar. Denediğiniz yeni bir tekniğin, beklendiği gibi
iyi gitmeme ihtimaline karşın, bir seferde bütün hepsinin ziyan olmaması için,
pişireceğiniz şeyleri birer birer koymak en iyisidir. Bu denemeler, uzun gezilere
çıkmadan önce yemek hazırlama ve tadını ayarlama konusunda tecrübe edinmenizi
sağlar.
Sosisli sandviç, çörek, patates kızartması, turşu ve kaymaklı bisküvi gibi
yaratıcılıktan uzak olan piknik menülerinden uzak durun. Bu gibi yiyecekler zaten
evde çok rahat hazırlanabilir ve dışarıda yemek için çok daha ilginç birçok seçenek
vardır. Evde yapılmış olanlar gibi besleyici, iyi pişmiş ve güzelce servis edilmiş
yiyecekleri tüketmenin sağlıklı olmasının yanı sıra psikolojik açıdan da önemi