316
KAMP LİDERLİĞİ
Amacınız çırayı ve tutuşturucuları, sadece tek bir kibrit kullanarak tutuşturabilecek
kadar iyi şekilde dizmek olmalıdır. Kibriti çakın ve aşağı doğru tutun ki alev, kibritin
gövdesini de tutuştursun. Rüzgârdan korumak için ellerinizle kibritin etrafını
kapatın. Kibrit iyi yanar yanmaz onu tünele, tutuşturucuların altına doğru koyun.
Eğer ateş için hazırladığınız yapı düzgünse, hemen tutuşacaktır. Gerekiyorsa,
dumanı önleyecek şekilde gevşek koyarak daha fazla yakıt ilave edebilirsiniz.
Aleviniz iki ya da üç kibritten sonra hâlâ yanmamışsa, muhtemelen sorun, ateş için
hazırladığınız yapı ile ilgilidir ve bu yapıyı bozup yeniden düzenlemeniz size uzun
vadede zaman tasarrufu sağlayacaktır.
Ateş yakarken yapılan en yaygın hatalardan biri, ihtiyacımız olandan daha büyük
bir ateş oluşturmaktır. Basit bir yemeği pişirmek için küçük bir ateş yeterli olacaktır.
Büyük ateşler daha fazla zahmet gerektirir, yakıt israfına neden olur, ateşi fazla
hızlı pişirir ya da yakar, daha büyük yangın tehlikeleri oluşturur ve genellikle doğal
ortama daha çok zarar verir. Ayrıca, yemek pişirmeye başlamadan önce ateşin köz
hâline gelene kadar yanmasını bekleyin. Köz, yemeği dıştan kömür gibi yakıp içini
çiğ bırakmak yerine, onu yavaşça ve için için pişirir. Köz hâlindeki odun, yemeği
ısıtmak için de daha rahat ve kullanışlıdır ve pişirme kaplarınızda da yağlı, kara bir
is bırakmaz. İyi bir köz elde etmek için, önce iyi bir ateş yakın ve ateşin bir köz
yığını oluşturuncaya kadar yanmasını bekleyin.
Ateş Türleri
Yakılabilecek çeşitli ateş türleri mevcuttur. Ortalama bir avcı ateşi (şekil 25.2) su
kaynatmak, bir kap yemek pişirmek veya küçük bir grup toplantısı için yeteri kadar
ısı ve ışık sağlar. Hızlı alev alması, daha uzun sürmesi istenen ateşler için temel
oluşturmasını sağlar.
Şekil 25.2
Kızılderili çadırı
biçimde avcı ateşi