323
KAMP LİDERLİĞİ
yol boyunca ya da molalarda yemek üzere kampçılar yanlarına atıştırmalık bir
şeyler almalıdır. Bu atıştırmalıklar kuru meyve, tuzsuz yer fıstığı ya da diğer kuru
yemişler, tahıl gevrekleri ve bu tür geziler için özel olarak hazırlanmış karışımlar
olabilir. Her kampçı kendi stok ve yiyeceğini plastik bir poşette taşımalıdır. Özel
karışımların yanında şekerlemeler de olabilir ama gerekli de değildir. Şekerli
yiyecekler bize ani bir canlılık ve enerji verebilir ama daha sonra gezinin ilerleyen
aşamalarında açlık, rahatsızlık, yorgunluk görülebilir. Şeker çabucak kana karışır
ve kan şekerinin aşırı derecede yükselmesine neden olur. Pankreas, insülin denilen
bir hormon üretir. İnsülin, kan şekerini enerji için kullanılacağı vücut hücrelerine
taşır. Ancak şeker ve öğütülen tahıllar hemen kan şekerine dönüştüğü için insülin
miktarını artırır ve artan insülin miktarı da kandan çok fazla miktarda kan şekeri
taşınmasına ve dolayısıyla da kişinin kendini yorgun ve aç hissetmesine neden
olur. Meyveler, sebzeler, patlamış mısır, kuru yemişler ve peynirler iyi birer enerji
atıştırmalığıdır. Bitkisel yiyeceklerdeki lif ve süt ürünlerindeki protein sayesinde,
vücudumuz bu maddeleri çok geç öğütür ve geç özümser. Böylelikle kan şekeri
yavaşça yükselir ve enerjinin sürmesini sağlar.
Kabızlığı önlemek için selüloz içeren gıdalardan yeterince almak çoğunlukla zordur
ancak bu konuya kuru erik, kuru incir, hurma gibi meyvelerle çare bulunabilir.
Kahvaltıda meyvelerinizin yumuşak olmasını istiyorsanız, onları bir gece önceden
ıslatın.
Tüm malzemelerden ihtiyaç olan miktarı koyup tarifleri tam olarak uygulayarak her
öğünü ayrıntılı olarak planlayın. Tarifleri seçerken aşağıda belirtilen konuları göz
önünde bulundurun:
−−
hazırlama kolaylığı
−−
pişirme için ihtiyaç duyulan zaman
−−
ihtiyaç duyulan pişirme malzemesinin sayısı ve tipi (bunlar yükünüze ağırlık
katar ve fazladan yer kaplar)
−−
ihtiyaç duyulan yakacak miktarı
−−
atılacak ya da geri taşıyacağınız çöpün miktarı ve türü
−−
yolculuğa giden kişilerin yaşları ve kişisel tercihleri
−−
grubun kültürel ve dinî özellikleri
Mümkünse, yola çıkıp gezinizde kullanmadan önce her yemek tarifini deneyin.
Birçok kamp yola çıkmadan önce geziye katılacaklara boş gezi formları dağıtır. Bu
formlarda geziye gidenlerin adı, ayrılış tarihi ve saati, gidilecek yer, dönüş tarihi
ve saati, gün ve planlanan öğün sayısı, her öğünde yer alacak yemekler, gerekli
erzakın net miktarı, hangi pişirme malzemesinden ne kadar gerekli olduğu gibi
bilgiler yer alır. Planlar onaylandıktan sonra, her bir öğünün menüsünü yaklaşık A6
boyutundaki kartlara basın. Bu menü kartlarına; gerekli yiyecek miktarını, ihtiyaç
duyulan pişirme aletlerini, hangi ateş türünün gerektiğini ve bu menüyü hazırlamak
için gerekli tüm talimatları yazın. Gerekli tedariki derlemek ve paketlemek için bir
veya daha fazla lider ile kamp temsilcileri yemek servis müdürü veya gezi lideriyle
beraber çalışabilir.
Bazen, tecrübesiz kampçılar için büyük gruplara yemek hazırlamak üstesinden
gelinemeyecek kadar büyük bir iş hâline gelebilir. Bu nedenle, geniş grupları kendi
öğünlerini planlayıp pişirebilen 6-8 kişilik küçük gruplara bölmeyi düşünebilirsiniz.