328
KAMP LİDERLİĞİ
yıkandığında, biriken is ve dumanla birlikte sabun kolayca akar. Ancak
her kampçı bu fikri onaylamaz. Bazıları, is ve duman kovanın yüzeyinde
bırakıldığında onun daha iyi ısıttığını düşünmektedir. Bu durumda her bir
pişirme kabını kendi taşıma kılıfında taşıyın böylece is lekesi paket içindeki
diğer nesnelere bulaşmaz.
3. Merdane/oklava görevi görmesi için ince bir teneke kutu ya da yuvarlak su
şişesi kullanın.
4. Çikolatayı erittiğiniz, balı ya da pekmezi ölçtüğünüz kapların kenarlarını
yağlayın ki bu maddeler yapışmasın.
5. İlk yakacağınız sırada su kabını ateşin üstüne koyun. Böylece pişirme
işlemine geçmek için köz oluştuğunda hazır sıcak suyunuz olacaktır.
6. Pirinç ve tahılları pişirmek için koyduğunuz kabı, içi kısmen su ile dolu başka
bir pişirme kabına yerleştirip, bunu da üç veya dört taş üzerine oturtarak çiftli
kaynatıcı sistemi geliştirebilirsiniz.
7. Balık pişirdiğiniz tavalarda, sonrasında balık kokusunun hissedilmemesi için
çok az su ve sirke kaynatın.
8. Et pişirirken kısık veya orta ateş kullanın. Bu süreç daha çok zaman alır ama
et çok fazla küçülmez ve daha yumuşak olur. Et suyu ve et aroması elde etmek
istediğinizde, çorba ya da yahni yapar gibi, ete soğuk su koyun ve kısık ateşte
pişirin. Etin lezzetini ve öz suyunu kaybetmemesi için kaynar suya atın ya
da kızgın ateşte her yerini kızartarak suyunu çektirin ve ardından düşük veya
orta ateşte pişirin. Et tam olarak pişene kadar ete baharat koymayın.
9. Süt tozundan süt elde edildikten sonra karıştırılırsa ve içmeden önce bir süre
bekletilirse daha iyi bir tat verir. Sütü plastik bir şişeye koyun, soğuması için
suyun içine yerleştirin veya nehir ya da gölde bekletin.
10.Ekmek ya da kekleri test etmek için, içine saman ya da odun kıymığı batırın.
Eğer temiz çıkarsa kıvamındadır, pişmiştir. Hamurlu ya da yapışkansa bir
süre daha fırınlamak gerekir.
11. Uzun ve yavaş pişirme, yemeğin tadını arttırır. Odun ateşi kullandığınızda
yakmaya erken başlatın ve odunlar köze dönene kadar bekleyin. Yemeğin
ateşe olan mesafesini değiştirerek ya da çömleğin altına daha fazla kömür
yerleştirerek ısıyı kontrol edebilirsiniz.
12.Yüksek yerlerde yemek pişirme için daha çok zaman ayırın.
13.Genel olarak, tencerenizin kapağını kapatırsanız ısıyı ve nemi daha iyi
koruyacaktır.
14.Yemek pişirmeye hazırlanırken, zemine plastik bir örtü serin ve tüm
yiyecekler ile pişirme gereçlerini bu örtünün üzerine koyun. Bunu yapmak
onların nerede olduklarının görünmesini sağlar ve önemli malzemelerin
yanlış yere konmasını engeller.
Kızartma
kamplarda oldukça fazla kullanılan bir yöntemdir. Yanlış yapıldığında ise
vıcık vıcık, iştah kaçıran bir yemekle sonuçlanır. Temel problem kızarmış gıdaların
pişerken çok fazla yağ emmesidir. Bunu önlemek için yiyeceği mümkün olduğunca
kuru tutun ve yiyeceği içine atmadan önce yağı, dumanı çıkmasından hemen
öncesine kadar ısıtın. Kızgın yağ, gıdanın suyunu dışarı vermesini ve yağın içeri
girmesini engelleyecek şekilde yiyeceği kızartır. Kızarmış yiyecekleri bir peçeteye
ya da kâğıt havluya sararak fazla yağı alın. Tava üstünde kızartma yaparken yüksek
alevlerden kaçının çünkü bu alevler tavanın içindeki yağı tutuşturabilir.