334
KAMP LİDERLİĞİ
şekilde sıcak közlerin içine gömün. Fırının büyüklüğüne bağlı olarak 30-45 dakika
yemeği pişirin. Etin suyu ve sos, lazanyayı kaynatacak ve eti pişirecektir.
Tandır (ateş çukuru) ya da çukur barbekü, kısık ve istikrarlı bir ısıyla gıdaları
buharla pişirmenin başka bir yoludur (Şekil 26. 4). Ateş olmadan yapılan bir pişirme
yöntemidir ve elde edilen mükemmel sonuçlar, çok uzun olan pişirme süresini göz
ardı etmemizi sağlayabilir. Tavuk pişirmek için 3 saatlik bir süre, 5 kiloluk rosto
için yarım günlük süre gereklidir. Çukur barbekü yapmak için öncelikle pişirilecek
yemeğin 2 ya da 3 katı büyüklüğünde bir çukur kazın. Çukurun kenarlarına ve
tabanına ateşten etkilenmeyecek taşlar dizin. Sert odunlardan yeterli büyüklükte bir
ateş oluşturun ve taşlar ısınıp cızırdayana ve odunlar tamamen köze dönüşünceye
kadar 1-2 saat süreyle ateşi yakmaya devam edin. Hazırladığınız yiyecekleri
uygun bir şekilde ve çok fazla ısı kaybına neden olmadan çabucak çukurun içine
bırakın. Közlerin ve sıcak kayaların belli bir kısmını çukurdan çıkarın, bunların
yerine yiyeceklerinizi yerleştirin. Sonra da çıkardığınız sıcak kayaları ve közleri
yerleştirdiğiniz yiyeceklerin etrafına ve üstüne koyun. Isı kaybını önlemek için
çukurun üstünü yaklaşık 15 santimlik bir toprak katmanıyla örtün. Eğer duman
ya da buhar sızıntısı görüyorsanız o bölgelerin üzerine toprak ilave edin. Artık
yemeğinizi unutun ve pişmesi için gerekli zamanın geçmesini bekleyin. Süre
tamamlanınca çukuru kazıp yemeğinizi çıkartın ve afiyetle yiyin. Yeşil mısır, yaban
havucu, havuç, soğan, jambon, midye, etli patates ve birçok farklı yiyeceği bu
şekilde pişirebilirsiniz.
Şekil 26. 4
Çukur barbekü
1- Toprak,
2- Mısır koçanı,
3- Patates,
4- Sıcak közler,
5- Et,
6- Taşlar
1
2
3
4
5
6
Önceden ısıtılmış Hollanda fırınları yemekler için en iyi saklama kaplarıdır ama bu
mevcut değilse et ve sebzeleri yağlı kasap kâğıdı, yağlı kâğıt, peçete veya marul,
lahana, gibi tatsız yapraklarla da sarabilirsiniz.
Mangalda
et pişirmenin birçok yolu vardır. Doğrudan közün üzerine (yiyecekleri
alevle temas ettirmeden) koyabilirsiniz. Yiyeceği ateşe yakın bir mesafede tutarak
da pişirebilirsiniz. Mangalda pişirmek, tavuktan büyük et parçalarına kadar birçok
yiyecek için memnuniyet verici bir yöntemdir.
Ateşin üstünde barbekü yapmak için önce çukur kazın ve orada sert odunlardan iyi
bir ateş yakın ve tüm odunlar köz hâline gelinceye kadar ateşi yakmaya devam edin.
(Şekil 26.5) Eti şişe takın ve sıkıca tutturun böylelikle şişi çevirdikçe et de döner
ve her yeri eşit bir biçimde pişer. Közler zamanla soğuyacaktır bu yüzden sık sık
yeni köz ilave edilmelidir. Gereken yeni közler için çukurun bir tarafında ayrı bir
ateş oluşturun. Şişin sapını, kendinizi ateşten yeteri kadar uzak tutabilecek şekilde
uzun tutun. Ayrıca, yan dikmelerin üzerine de çiviler çakarak şişi ateşten uygun
yükseklikte tutabilirsiniz. Şiş için soyulmuş ince bir yaş dal parçası kullanabilirsiniz
ama ısıya dayanıklı bir tutma bölümü olan metal bir şiş daha iyi iş görür çünkü