331
KAMP LİDERLİĞİ
güveçte folyoya sarılmış balık, istiridye (kabuğunda), hamburger (alüminyum
folyoya sarılmış) ve fırında lazanya bu şekilde közde pişirilebilecek yemeklerdir.
8. Patatesler
Patatesleri veya yer elmalarını ovarak yıkayıp güzelce temizleyin ve tek kat olarak,
birbirlerine değmeyecek şekilde sıcak közlerin üstüne koyun. Üzerlerini de 2-3
santimlik bir köz tabakası ile örtün, bu közleri sık sık yenileyin. Ucu sivri bir şiş
içlerine kolayca girdiğinde patatesler pişmiş demektir (bu süre ebatlarına bağlı
olarak 45-60 dakikadır). Buharın çıkması için her birine küçük bir delik açın. Bazı
kampçılar közlemeden önce ıslak çamurla ya da toprakla patatesleri kaplamayı
tercih eder. Bu tabaka patates piştiğinde kolayca çıkar. Buna alternatif olarak folyo
ile de sarılabilir. Balığı da aynı yöntemle pişirebilirsiniz.
9. Küçük Patatesler
Patatesin baş kısmını kesin ve ortasında küçük-ince bir sosis girecek kadar bir delik
açın, (Sosis yerine, peynir, pastırma, çiğ yumurta da kullanılabilir). Kestiğiniz baş
kısmını yeniden kapatın ve tahta çubuklarla tutturup kapağı sağlamlaştırın. Yukarıda
tarif edildiği şekilde pişirin.
10. Mısır
Taze, yumuşak bir mısırın etrafındaki kabukları aşağı doğru, koparmadan soyun.
Püskülleri temizleyin. Üzerine biraz tuz serpin. Kabukları tekrar kapatın. Bütün
olarak suya daldırıp birkaç dakika tutun ve patates için tarif edildiği şekilde pişirin.
11. Kızarmış elmalar
Elmanın çekirdekli orta kısmını çıkartın oluşan çukuru kuru üzüm, kahverengi
şeker, fındıklar vb. yiyeceklerle doldurun. Patatesle aynı şekilde fırınlayın.
Kutu tipi yansıtaç
fırınlar çok faydalı yemek pişirme aletleridir ancak 1-1,5 kiloluk
ağırlıklarından dolayı gezilerde yanınıza almak konusunda tereddüt yaşayabilirsiniz.
Bu tip fırınlar mağazalardan alınabileceği gibi, kalın alüminyum folyo kullanarak
pişirme esnasında kendiniz de yapabilirsiniz (Şekil 26. 6).
Yansıtaç fırında yapılacak yiyeceklerden bazıları şunlardır:
12. Genel Fırınlama
Ekmek somunları, bisküviler, turtalar, zencefilli ekmek, mısır ekmeği, pastalar,
kurabiyeler, et ve tavuk yansıtaç fırında pişebilir.
13. Portakal Kabuğunda Yumurta Fırınlama
Bir portakalı soyun ve portakal kabuğundaki acı beyaz kısmı çıkartın. İçine yumurta
kırın ve baharatlandırın. Yansıtaç fırında fırınlamaya bırakın.
14. Kremalı Bisküvi
İki bisküvi arasına kremalı lokum ve çikolata parçası koyun. Yavaşça üzerine
bastırın ve pişmesi için fırına koyun.
15. Muz Kayıkları
Muzun kabuğundan ince bir şerit soyun. Muzun bir kısmını çıkarın ve içini krema,
çikolata, fındık ya da üzümle doldurun ve kabuğu geri kapatarak yansıtaç fırında
pişirin.
Pişirme,
tava
ile de yapılabilir. Tavayı közlerin üstündeki ateş yönüne doğru ve