335
KAMP LİDERLİĞİ
metal, sıcaklığı dorudan etin içine yansıtır ve etin dışını olduğu gibi içini de pişirir.
Tavuğu ızgara yaparken piliç denilen körpe ve yumuşak olanlarından seçin. 1 kilo
gelen bir tavuk iki kişiliktir ve aynı şişte yan yana bir kaç tane piliç pişirebilirsiniz.
Tavuğu iyice temizleyin ve şişi sıkıca kuyruktan boğaza doğru geçirin. Pilicin
kanatlarının ve bacaklarının yanmaması için ince bir tahta çöp ile vücuduna sıkıca
bağlayın. Şişi yavaşça kömürlerin üzerinde döndürün ve bir bez ya da kumaşı, bir
çubuğun ucuna bağlayarak tavuğu her 10 dakikada bir erimiş tereyağı ya da diğer
yağlar ile yağlayın.
Telli ızgaradamangal yapmak için ızgarayı (ya da çakıl eleğini) taşlardan, iki kütükten
ya da metal borulardan yaptığınız bir çerçevenin üstüne koyun. Bir mangal kömürü
ateşi ya da sert odun ateşi yakın ve ateşi közlenmeye bırakın. Izgarada pişirilecek
yemeği (örneğin sosis, piliç, pirzola, biftek ve kuşbaşı et) ocağın kenarında ızgaranın
üzerine yerleştirin. Bahçe beli ya da benzer aletleri ızgaraya tutturarak iki kişi üzeri
yiyecek dolu ızgarayı közlerin üzerine taşıyabilir. Eti çevirmek için uzun bir maşa
ya da spatula kullanın. Etin suyu deliklerden sızabileceğinden, eti çevirmek için
çatal kullanmayın. Etin kurumasını engellemek için, yağa batırılmış bir kumaşla eti
sık sık yağlayın.
Açık havada folyo ile yemek pişirmek için kalın ve dayanıklı
alüminyum folyo
en
iyi seçim olacaktır çünkü bu tür alüminyum folyo sıradan bir folyodan yaklaşık
iki kat daha kalındır. Alüminyum folyonun içinde yemek hazırlamak için, yiyeceği
bir kenara koyduğunuzda onu tamamen örtecek ve kapattıktan sonra kenarlarında
beş ya da altı santim fazlalık kalacak kadar büyük bir parçayı koparın. Pişirilecek
yiyeceği folyonun bir yarısının tam ortasına yerleştirin ve diğer yarıyı üzerine örtün
ve kenarlarını katlayın. Katladıktan sonra yiyeceğin etrafında dört tarafta da en
az bir santimlik boşluk kalmalıdır. Bu boş kısmı sıkıca katlayarak, paket sarımını
tamamen hava geçirmez hâle getirin. Oluşturduğunuz yiyecek zarfını hava kaçırmaz
hâle getirmek çok önemlidir böylece dışarıya hiç buhar çıkmaz ve yiyeceğin suyu
ve nefis tadı muhafaza edilmiş olur. Elinizde kalın folyo yerine sıradan bir folyo
varsa, iki kat folyo kullanın ve yiyeceği koyduktan sonra yapacağınız katlamayı ilk
katlamanın ters yönünde yapın. Pişirme sürecinin çok öncesinde sert odunlardan
iyi bir ateş yakın ve odunların köz hâline gelmesini sağlayın. Közlerin ortasında
hazırladığınız folyonun sığabileceği kadar bir çukur oluşturun ve yiyeceğinizi
bu çukura yerleştirin. Sonra közleri etrafına yığın. Yemek pişirme sürecinin tam
ortasında yemeği çevirin. Yemek hazır olduğunda biraz soğuması için 1 dakika
Şekil 26.5
Şişle barbekü
yapmak