317
KAMP LİDERLİĞİ
Avcı–tuzakçı ateşi
iyi bir yemek pişirme ateşidir. Taşları “V” harfi gibi, açık olan
taraftaki açıklık mesafesi 15-16 inç (35-40 cm) olup rüzgâr yönüne denk gelecek
şekilde dizin. Taşları açık olan uçtan diğer uca doğru daraltarak dizin ve bu dar
ucu en küçük kabınızın üzerinde durabileceği mesafede bir açıklık kalacak şekilde
ayarlayın. İçinde Kızılderili ateşi yakın ve kaplarınızın altına dağıtmaya yetecek
kadar köz yatağı oluşturana kadar yanmasını bekleyin. Kaplarınızın altındaki
közleri yenilemek için de bir uçta hâlâ canlı olan bir ateş yakmayı sürdürün. Bu
ateş, yemek yapmak için daha elverişlidir ve yakacak tasarrufu sağlar çünkü taşlar
tüm ısıyı kaplarınıza yansıtır.
Anahtar deliği ateşi
de (şekil 25.3) teknik olarak avcı-tuzakçı ateşiyle bir şekilde
benzerdir. Farkı, taşların anahtar deliğine benzer bir şekilde dizilerek, yanmakta
olan ateşin ısı vermesi için bir yanda ve közlerde de pişirme yapılması için öteki
yanda ayrılmasını sağlayan bir koridor oluşturulmasıdır. Kayaların yerine iki yeşil
kütük de kullanılabilir.
Kütük kabini ateşi
ya da diğer adıyla
çapraz ateş
de (şekil 25.4), özellikle de
sürekli bir ısı için köz yatağına ihtiyaç duyduğunuzda, iyi bir pişirme ateşidir. Aynı
zamanda etrafına toplanmak için iyi bir halka ateşi de sağlar. Hızlıca tutuşmasını
istiyorsanız, çapı 1 inç (2,4 cm) ya da daha küçük odunlar kullanın. Ateşin çabucak
yakılıp istediğiniz işleri yapabilmeniz için yapıyı gevşek bir şekilde kurun ve altına
küçük bir Kızılderili ateşi yakın.
Yansıtaç ateşler,
reflektör bir fırında pişirme yapmak için veya açık bir çadırın içine
yansıtmak için düzenli olarak ısı sağlar. Reflektörün açık kısmı rüzgâr yönünün
Şekil 25.3
Anahtar deliği ateşi
bir uçta sıcaklık
diğer uçta pişirme
yeri sağlar.