322
KAMP LİDERLİĞİ
vardır. Kampçılarınızın kendi yemeklerini planlamalarına ve pişirmelerine izin
verin, böylece dengeli beslenmenin ve yiyecek seçiminin ilkelerini öğrenirler. Bu
amaçla, birçok kamp; kampçıların ve kamp liderlerinin yiyecek-içecek şefleriyle ya
da iyi eğitilmiş gezi rehberiyle iş birliği içinde çalışmalarına olanak sağlar. Bunu
daha ilginç hâle getirmek için, kamçıların bütçe ayarlamaları yapmalarına izin
verip onların yemek başına, gün başına ve hafta başına masrafları hesaplamalarını
sağlayabilirsiniz. Açıkhava yemekleri yapmak için mükemmel yemek tarifi kitapları
vardır ve internet üzerinden sayısız tariflere ulaşabilirsiniz.
Öğünleri Planlama
Yolculukta, kahvaltı her zaman basittir ancak kampçıların etkinlikle dolu bir sabaha
dayanabilmelerini sağlayacak yeterlilikte olması gerekmektedir. Öğle yemeği de
canlandırıcı ancak basittir, genellikle sandviçleri ve diğer soğuk yiyeceklerden
oluşur ve bu yiyecekler hava yağışlı ve soğuk olduğunda sıcak çorba ya da sıcak
içecek ilavesiyle desteklenir. Soğuk yiyeceklerden oluşan bir öğle yemeği size
fırınınızı kurma, ısıtma ve toplayıp kaldırma zorunluluğundan kurtararak çabucak
tekrar yola koyulma rahatlığı sağar. Akşam yemeği sıcak olabilir. Zaman sıkıntısı
yoksa akşam yemeğine belki bir sıcak ekmek, ikinci çeşit bir yemek ve tatlı ilave
edilebilir.
Günlük normal öğünlerinizden aldığınız vitamin ve mineraller günlük ihtiyaçlarınızı
karşılamak için yeterlidir ama yürüyüş ya da sırt çantası ile yapılan gezilerde enerji
için gerekli olan protein, karbonhidrat ve yağlardan bol miktarda almak önemlidir.
Proteinler kas kütlesini korur ve vücuda iyi bir çalışma düzeni sağlar. Karbonhidratlar
ve yağlar vücudun artan gereksinimlerini karşılamak için, kaybedilen enerjinin
yeniden üretilmesini sağlar. Yağlar uzun vadeli stok oluştururken, karbonhidratlar
normalin üstündeki işler için gerekli enerjiyi hızlıca verir.
Karbonhidratlar vücudun en etkili enerji kaynağıdır. Aktif kampçılar bol miktarda
karbonhidrat yemelidir. Meyveler, sebzeler, tüm tahıllar, gevrekler, baklagiller
ve süt ürünleri karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratlar kaslarda ve karaciğerde
depolanmak üzere glikojene dönüşürler. Egzersiz yaparken vücudumuz, enerji
ihtiyacının sağlanması için depoda bekleyen glikojeni kullanmaya başlar. Yağlar ve
proteinin aksine karbonhidratlar herhangi bir egzersiz aşamasında vücut tarafından
kullanılabilirler.
Vücut, glikojene ek olarak yağlardan da enerji alır, yağlar vücut için yoğunlaştırılmış
enerji kaynaklarıdır. Uzun süre devamlı olarak egzersiz yaptıktan sonra, vücut
depolanmış yağları yakmaya başlar. Sağlıklı kalabilmek için ölçülü bir biçimde yağ
da almanız gerekir, bunu yaparken doymuş yağlar sınırlı alınmalı ve trans yağlardan
kaçınılmalıdır. En önemli yağ kaynakları yağ, peynir, fındık ve çikolatadır.
Proteine vücudun gelişmesi için gereksinim duyulur. Protein vücut dokularının
oluşmasını, bakımının sağlanmasını ve gerektiğinde yenilenmesini sağlar. Protein
de enerji kaynağı olarak kullanılabilir ama bu, yeterli miktarda karbonhidrat ve yağ
kalmadığında vücudun başvurduğu son çaredir. Vücut proteini yaktığında kaslar
ve diğer organlar sıkıntı yaşar. Et, kümes hayvanları, fasulye gibi zengin protein
kaynaklarından alınan 4-6 onsluk (120 – 180 gr) miktarlar, günlük almamız gereken
bütün protein ihtiyacımızı karşılar.
Vücudumuz, devamlı olarak kaybettiği kalorileri tamamlama ihtiyacı duyduğundan,
Hiçbir şey dışarıda
pişirilmiş lezzetli bir
yemeğin yerini tutamaz.