313
KAMP LİDERLİĞİ
harekete geçmek çok önemlidir. Eğer kendiniz bunun üstesinden geleceğinize
inanmıyorsanız, derhâl yardım isteyin.
Ateşi söndürmek için, oksijen ile temasını engelleyin; yanıcı maddeyi suyla
ıslatarak, ıslak bir çuval veya diğer ağır maddeler ile vurarak söndürün veya kum,
taş ya da çakılla örtün. Yanan yerleri, tekrar alev almayacağından emin olana kadar
gözlemleyin.
Doğru zaman ve doğru yerde, doğru ateşi yakmak bir kampçının uzmanlığını ve ne
kadar beceriye sahip olduğunu gösterir. Başarılı bir şekilde ateş yakmak için üç şey
gereklidir:
−−
Kolayca tutuşacak bir madde (kav gibi)
−−
Çıra
−−
Yakacak odun
Ateşin tutuşup yanmayı sürdürebilmesi için bunların her birini seçip hazırlamanız
ve istiflemeniz gerekir. Cılız ve cansız yanan inatçı bir ateşin sebebi yanlış odun
seçimi veya bunların hatalı istiflenmesidir.
Birçok şeyi, kibritin bir dokunuşuyla tutuşan ve oldukça yüksek oranda yanıcı bir
madde olan kav yerine kullanabilirsiniz. Beyaz huş ağacının ya da sassafras ağacının
dalları bu iş için mükemmeldir. Islak ya da çürümüş bile olsalar çok iyi yanarlar. Ölü
ya da devrilmiş bir ağaç üzerinde bu dallardan arayın ya da canlı ağaçlardan yere
düşen dalları kullanın. Çam ağaçlarının kuru iğne yaprakları, kuru çam kozalakları,
bir önceki yılın kuru tohumları, kuru altınbaşak otu, üzüm, hanımeli asması dalları,
yabani havuç çiçeği, eski kuş ya da sincap yuvaları, ipekotu, çalı, kuru kaktüs
ve kuru mısır koçanları da bu iş için oldukça iyidir. Tiftiklenmiş çalı çırpı veya
tiftiklenmiş dal parçaları ateşin tabanında piramit şeklinde bir araya getirirseniz iyi
bir yanıcı madde işlevi görür (Şekil 25. 1).
Kibrite yakın büyüklükte bir avuç ince dal parçası ya da bunlardan parçalanıp
çıkarılan talaş parçaları da bu amaç için kullanılabilir.
Şekil 25.1
Çubukları tüy
şeklinde hazırlama.