312
KAMP LİDERLİĞİ
tüp bitebilir ve yedek tüpü takabilmeniz için önce sobanın soğumasını beklemek
durumunda kalırsınız.
Isıyı yemek pişirme kabının altında yoğunlaştırmak için bir rüzgâr perdesi kullanın
ve işiniz bittiğinde ocağınızı kapatarak yakıt akışını kesin. Yakıtla yanan tüm
ocaklarda olduğu gibi, propan ve bütan gazlı ocakları çadır veya kabin tarzında
küçük ve havalandırması yetersiz yerlerde kullanmaktan kaçının.
Odun Ateşleri
Yatılı kamplarda kalan kampçıların en güzel anılarından biri alev alev yanan bir
kamp ateşi etrafında yakın arkadaşlarla beraber oturmaktır. Odun yakılmasına artık
genel olarak müsaade edilmese de bazı durumlarda izin verilebilmektedir.
Ateş yakacağınız yeri seçerken, ateşin yayılma ihtimalinin en az olduğu yeri
seçmelisiniz. Sık ağaçlı bir alanda yanan bir ateş kulağa ne kadar hoş ve romantik
gelse de her zaman tehlikelidir. Doğal ortama olması gerekenden fazla zarar
vermekten kaçınmak için, daha önce ateş yakılmış yerlerden birini seçin ve ateşi
her seferinde orada yakın. Daha önce ateş yakılmamış yerlerde ateş yakılacaksa
ateşinizi, oradan ayrıldığınızda hiç iz kalmayacak şekilde yakmak için mümkün
olan her şeyi yapın.
Doğaya en az zarar verecek yöntem, daha önce kullanılmış bir ateş çukuru
kullanmaktır. Eğer hiç yoksa küçük bir kürek ya da bahçıvan beli kullanarak
toprağın en üst katmanı çıkarın. Yaktığınız ateş söndükten ve toprak soğuduktan
sonra tekrar aynı yere koymak üzere bu üst katmanı ve varsa üzerindeki bitki
örtüsünü dikkatli bir şekilde bir kenara koyun ve bu parçayı nemli tutun. İkinci
olarak, ateş çukuru oluşturmak için inorganik madde bulun. Bu madde sıkılıkla ölü
bir ağacın kök kısmının altından ya da toprağın organik humus katmanı altındaki
tabakadan elde edilebilir. Ateş çukurunun inorganik toprakla kaplanması sayesinde
organik toprak ısıdan ve verimsizleşmekten korunmuş olur. Kenara koyduğunuz
çimli toprak parçasını yerine geri yerleştirmeden önce külleri ıslatıp, ateş yaktığınız
yer fark edilmeyecek şekilde dağıttığınızdan emin olun.
Ormanın zemini genelde ölü yaprakların, kırık dalların ve diğer döküntülerin
kalıntılarıyla ve yaprak küfü, çürüyen dallarla oluşan humusla kaplıdır. Bunlar
kolay yanabilen maddelerdir, sıçrayan bir ateş için için yanabilir ve siz o civardan
ayrılıp yaktığınız ateşi unuttuktan sonra bir kaç saat içinde açık bir aleve dönüşebilir.
İşinizi güvenceye almak için, en az 6-10 fit (2-3 metre) çapında bir bölgedeki kuru
yaprakları ve dalları temizleyin. Ateşin yayılması gibi bir endişe olmayacağı ve
ateş izinin kalma ihtimali düşük olacağı için mümkünse kumlu bir yer bulun. Ateş
yakılan yerin etrafında taşların olması gelenekseldir ama mümkünse bundan kaçının
çünkü bu taşlar dumandan kararır ve orada bulunmuş olduğunuza dair iz bırakır.
Eğer taşlar sizden önceki kampçılar tarafından karartılmışsa, yeni taşlar yerine
onları kullanın. Bir ağacın yakınında asla ateş yakmayın. Ağaç ölü ise tutuşabilir.
Eğer yeşilse ona zarar verebilir, hatta öldürebilirsiniz.
Kamp ateşini asla başıboş bırakmayın. Yayılırsa hemen harekete geçmek için
hazır durumda olun. İşiniz bitince, ateşi tamamen söndürün. Ateşi yakmadan
önce, üzerinde çim bulunan toprağın üst katmanını kaldırmak ve etraftaki yanıcı
doğal maddelerin döküntülerini uzaklaştırmak için kürek veya bahçıvan beli işe
yarayacaktır. Yayılan bir ateşin üzerini toprakla örtmek faydalı olacaktır. Bu amaç
için her zaman yanınızda su da bulundurun. Ateş kontrolünüzden çıkarsa, çabuk
Alevlerin yayılma
ihtimali en az olan bir
ateş yakma yeri seçin,
bütün ateşi orada yakın
ve çevreye olması
gerekenden daha fazla
zarar vermeyin.