110
KAMP LİDERLİĞİ
Grup, liderin kendi grubu olabilir ya da bireylerin çevresini genişletebilmesine
imkân vermek için gruplar arası bir rotasyon sistemi uygulanabilir. Daha serbest bir
uygulama olarak, kampçılar yemekhaneye girdikten sonra kampçılara ayrılmış olan
masalardan istedikleri masaya oturabilirler. Daha sonra liderler her yemekte farklı
bir masaya oturacak şekilde kampçıların arasına katılır. Bu yöntemler yemekhaneye
girişlerdeki itiş kakışı ve kargaşayı önler ve kampçıların sevdiği arkadaşlarla birlikte
oturabilmek için yapacakları sandalye kapma yarışını engeller.
Yemek Saati Kuralları
Kamp liderleri genellikle masaların baş kısımlarında oturur ve bir ev sahibi gibi
buradan yemek servisini yapar, isteyenlere fazla yemek kalırsa ilave yemek verir
ve boş kapların masalardan alınması için görevlileri uyarırlar. Bazı kamplarda,
liderler yerlerine oturana kadar kampçılar sandalyelerinin gerisinde ayakta sessizce
beklerler. Daha sonra yemek bir dua, şarkı ya da günün sözü ile başlar. Küçük yaştaki
kampçılarla yemek yeniyorsa, yemek servisinde uygun kapların kullanılmasına
özen gösterilmelidir, çünkü ağır ya da yassı düz tabaklar servis esnasında elden ele
dolaştırılırken kazalara neden olabilir.
Kamplar genellikle bir diyetisyen tarafından özenle planlanmış lezzetli ve dengeli
yemekler ikram ederler. Ancak kampçıların yemek istedikleri ve diledikleri şeyleri
seçmelerine izin verilirse, bu çabalar boşa gider. Belli yemeklere alerjisi olanlara
ya da zorunlu özel diyet takip edenlere izin verseniz bile kampçıların bu konudaki
sözlerine ve taleplerine doğrudan pek itibar etmeyin, çünkü bazı yemekleri yemekten
kaçınmak amacıyla durumu istismar edebilirler. Bu tarz durumlarla karşılaştığınızda
kampın sağlık uzmanına danışın ve hangi yemeği kimin yememesi gerektiğini bu
şekilde tespit edin. Eğer herhangi bir çocuk bir yemeği gerçekten hiç sevmiyorsa,
o yemekten az miktarda almasına izin verebilirsiniz ama az da olsa o yemekten
bir miktarını yemesinde ısrarcı olun. Kampçılar daha önce hiç tatmamış oldukları
şeyleri yemeye zamanla alışırlar. Özellikle küçük yaştaki kampçılara küçük
porsiyonlar hâlinde servis yapın ve tabaklarındaki yemeği bitirmelerini onlardan
isteyin. Daha fazla yemek isteseler bile, ancak tabaklarındakini bitirdikten sonra
ilave servis yapın. Çeşitli lezzetleri tatmaya ve farklı yiyecekleri yemeye onları
teşvik ederek aslında onlara iyilik yapmış olursunuz. İsteyenlere ikinci ve üçüncü
ilave servisi yapabilirsiniz, ancak bu noktada yavaş yemek yiyenlerin paylarını da
gözetmek gerekir. Bu uygulama şekli uygun sofra adabının oluşmasına yardımcı
olur.
Kampçılarınızda sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirin. Bunun için en iyi yol
sizin örnek olmanızdır. Patates kızartması, fıstık ezmesi ve jöle gibi gıdalardan
oluşan bir beslenme tarzı yerine, dengeli bir beslenmeyi teşvik edin. Günümüzde
pek çok kamp öğle ve akşam yemeklerinde taze meyve ve salata çeşitleri servis
etmektedir. Açık arazide yenilen yemeklerde de çeşitli ve dengeli beslenmeye
devam etmenin önemini kampçılarınıza açıklayın. Çocuklar her gıdanın önemini
tek tek kavradıkları zaman, yemek seçimi konusunda daha uyumlu olmaya başlarlar.
Yemekhane Atmosferi
Yemekhanenin atmosferi, sakin bir dinlenme ve sohbet ortamı olmalıdır. Grup lideri,
kendi ses tonunuuygunbir şekildeayarlayarak, konuşmanın tonvehızınıbelirleyebilir
ve sadece birkaç kişinin tekeline bırakmadan herkesin ilgisini çekebilecek genel
konular gündeme getirmeye çalışabilir. Her kampçı, kendi düşünce ve yorumlarını
ifade edebilmek için, öncelikle bir başkasının konuşma hakkına saygı göstermeyi