287
KAMP LİDERLİĞİ
söyleyin. Sık sık avucunuzdaki teri silin. Islak eller kaygan olurlar. Kesmek
istediğiniz odunu ıskalayabileceğinizi veya baltanın odundan sıyrılabileceği
ihtimaline karşın, ellerinizi ve ayaklarınızı mümkün olduğu kadar uzak tutun.
45 derecelik bir açıyla kesmeye çalışın (Şekil 22. 2). Her zaman tahtanın damarı
boyunca kesim yapın, budak kısımlarını kesmek zor olduğu ve baltayı kısa sürede
körelteceği için asla budaklı yerleri kesmeyin. Tahtayı kestikten sonra baltanın
tahtanın içine saplanmasını sağlayacak şekilde nişan alın ki balta tahtadan kurtulup
yere ya da size çarpmasın.
El baltası kullanırken, sapın ucuna yakın bir yerden tutun ve tek bacağınızla yere
diz çökün. Oduncu baltası kullandığınızda ise düz ve açık bir alan tercih edin
ayaklarınızı rahat edecek kadar açarak yere sağlam basın. Baltayı sol elinizle
mümkün olduğu kadar sapın ucuna yakın yerden, sağ eliniz ise baş tarafa daha yakın
bir yerden sıkıca kavrayın. Hız kazanmak için arkaya doğru iyice gerinin ve baltayı
oduna vurun. Balta tahtaya saplandığında sağ elinizi, sol elinize değecek kadar
geriye kaydırın. Baltayı saplandığı yerden çıkartmak ve geriye doğru kaldırmak
için sağ elinizi tekrar balta başına doğru kaydırarak hareketleri tekrarlayın.
Sırtınızdaki, omuzlarınızdaki ve baldırlarınızdaki güçlü kasları kullanarak ritmik
hareketlerle vücudunuzu koordine etmeyi öğrenin. Ancak, ustaca ve güçlü bir
şekilde balta kullanmanın kas gücünden daha çok, beceriye ve zamanlamaya bağlı
olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Baltanın iyice geriye atılması, yerçekimi ve balta
başının ağırlığı birleşmesi sonucu büyük bir güç ortaya çıkarır. Gözlerinizi daima
tahta ya da odun üzerinde vurmak istediğiniz noktaya odaklayın ve her seferinde
hedefinize tam isabet ettirmeye çalışın. Yorulduğunuzda dinlenin çünkü yorgunluk
vücudunuzun koordinasyonunu azaltır ve kötü kazalara neden olabilir. Baltayla
yapacağınız hareketlerdeki küçük bir hesap hatası ya da bir anlık dikkatsizlik kalıcı
sakatlıklara yol açabilir. Daima çok ama çok dikkatli olun.
Mecbur kalmadıkça ayakta duran ağaçları kesmeyin. Ölü bile olsa, ağaçlar kuş
ya da diğer hayvan yuvalarına ev sahipliği yapmaya, doğal ortamın güzelliğini
korumaya yarar. Doğal yaşamın herhangi bir parçasını tahrip ederseniz, doğanın
bunları onarması yıllar sürebilir.
Küçük dal parçalarını ikiye bölmek istediğinizde, dalı serbest bir şekilde kesme
kütüğünün üzerine yatırıp üzerine baltayla vurmak gibi tehlikeli hareketlerden
kaçının. Böyle yaptığınızda, böldüğünüz iki parça da havaya fırlayacaktır. İkiye
böleceğiniz dal ya da çubuğun bir ucunu elinizle tutmak en güvenli yoldur. Sol
elinizle, kıracağınız dal kütüğün üstünde 45 derece açı yapacak şekilde çapraz
tutun (Şekil 22. 3). Dalın kütüğün dış kenarına değdiği noktaya baltanızı indirin.
Kırılmazsa, dal ikiye ayrılıncaya kadar baltayla vurmaya devam edin. Dal ikiye
bölündüğünde, baltanın kütüğe saplanacak şekilde vurulması gerekir. Daha kalın
dal parçalarında, baltayla her vuruştan sonra dalı yarım tur çevirmek suretiyle
birden fazla vuruş gerekebilir.
Yarılmış dallar, etrafı kabukla kaplı bütün hâlindeki dallardan daha iyi yandığı
için, hâlihazırda her zaman ince çalı çırpı, çıra ve yarılmış dal bulundurmak iyi
olur. Bir dal parçasını yarmanın en kolay yolu, şekil 22.4’te görüldüğü gibi, dalı
kütüğün dış kenarına değecek şekilde tutmak, üstüne el baltasını koymak ve ikisini
de aynı anda havaya kaldırıp, hızla kütüğün dış kenarına vurmaktır. Bu hareketi,
dalın üst kısmında bir yarık açılıncaya kadar devam ettirin. Yarık açılınca, baltanın
keskin ucunu yarığın içinde yere bakacak hâle getirin sonra dal parçası yere dik
hâlde duracak şekilde kütüğün üstüne vurmaya başlayın. Dal tam ortadan ikiye
ayrılıncaya kadar vurmaya devam edin. Daha ince parçalar elde etmek için, aynı
işlemi bölünmüş parçalarla yapmayı sürdürün. Bu işlemi yaparken, çubuğa asla
ayağınızla destek vermeye kalkmayın çünkü bu oldukça tehlikelidir.
Şekil 22. 2
45 derecelik bir
açıda kesim
Şekil 22.3
Bir dal parçasını
ikiye bölme
Şekil 22.4
Çırayı yarma
yöntemi