BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ

Yazar : Fuat SEZGİN

Kategori: Araştırma/İnceleme

Adı : BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ

Yazar : Fuat SEZGİN

ISBN : 978-605-114-158-9

Dil : Türkçe

Sayfa Sayısı : 208

Fuat Sezgin 1942 senesinde İstanbul Üniversitesi’nde dünyanın gelmiş geçmiş en büyük oryantalisti kabul edilen Alman Hellmut Ritter’in öğrencisidir. Hocasından İslam coğrafyasında yetişmiş, Avrupa’nın en büyük alimleri seviyesinde bilim adamları olduğunu duyunca çok şaşırır:
“Dehşete düştüm. Çünkü ilkokulda, lisede öğrendiğimiz şeyler tamamıyla buna aykırıydı. Modern dünyanın gelişimine İslam dünyasının katkısını sıfır diye biliyorduk. Ritter’in sözleri İslam ilimleri tarihini öğrenmem için kırbaç rolü oynadı. Bütün dünyayı terk ederek gece gündüz bunun için çalıştım...”
Prof. Sezgin, tartışmasız dünyanın en önemli bilim tarihçilerinden birisidir. Yakınları onun 27 dil bildiğini söylemektedirler. Sezgin 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sırasında üniversiteden uzaklaştırılan ve 147’likler diye bilinen akademisyenler arasındadır. 1961 yılında Almanya’ya gider ve 1982 yılında J. W. Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri tarihi Enstitüsü’nü ve 1983’te bunların müzesini kurar.
Prof. Sezhin, bu müzede, İslam kültür çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı numunelerini sergilemektedir. Aynı zamanda İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin açılmasına önayak olmuştur. Elinizdeki kitap, bilimler tarihinin insanlığın ortak malı olduğunu ve bugünkü batı medeniyetinin islam medeniyetine çok şey borçlu olduğunu gözler önüne seren bu değerli bilim insanını Türk kamuoyuna tanıtmayı amaçlamaktadır.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı